Φέρε ένα φίλο σου ή μία φίλη σου μαζί, να παίξουμε 3Χ3 στην προπόνηση. Μια καλή πρακτική. (Γνωριμία με την καλαθοσφαίριση – Κοινωνική ενσωμάτωση).

Εδώ και δύο περίπου χρόνια ο Εύνικος ΓΑΣ πραγματοποιεί δράσεις τόσο για την γνωριμία  όλων των παιδιών της περιοχής με το άθλημα της καλαθοσφαίρισης, όσο και για την υποστήριξη της κοινωνικής – αθλητικής ενσωμάτωσης παιδιών που δεν έχουν ίσες ευκαιρίες.

Μία από αυτές τις καλές πρακτικές έχει τίτλο «Φέρε ένα φίλο σου ή μία φίλη σου μαζί, να παίξουμε 3Χ3 στην προπόνηση» και έλαβε αρκετά συγχαρητήρια, όταν παρουσιάστηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος του Erasmus Sport Plus #BasketForChange. Το πρόγραμμα είχε στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών καθώς και την τεχνική κατάρτιση προπονητών και εθελοντών παραγόντων σε μεθόδους και πρακτικές υποστήριξης της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

Η καλή αυτή πρακτική έχει ως εξής:

Οι καλαθοσφαιρίστριες ή οι καλαθοσφαιριστές ενός τμήματος του συλλόγου ενημερώνονται πως σε μια συγκεκριμένη προπόνησή τους σε ένα μήνα περίπου, θα μπορούν να φέρουν δωρεάν και μία φίλη ή φίλο τους και να παίξουν όλοι μαζί αγώνες 3Χ3. Η προπόνηση πραγματοποιείτε στις εγκαταστάσεις του συλλόγου, είτε στο ανοιχτό γήπεδο, είτε στο κλειστό γυμναστήριο.

Καλό θα ήταν κάθε δύο παιδιά του τμήματος να φέρουν τουλάχιστον ένα άλλο παιδί που ενδιαφέρεται ή αγαπά το άθλημα της καλαθοσφαίρισης και να φτιάξουν την δική τους ομάδα, ονομάζοντάς την όπως επιθυμούν.

Στην συνέχεια ενημερώνονται και οι γονείς τους, σχετικά με την αίτηση υποβολής συμμετοχής του προσκεκλημένου παιδιού, συνοδευόμενη από την σχετική ιατρική βεβαίως. (κάρτα υγείας από οποιοδήποτε άθλημα, ιατρικό δελτίο υγείας μαθητή ή απλή ιατρική βεβαίωση)

Μια απλή ψηφιακή πρόσκληση όπως η παρακάτω του ΓΑΣ Εύνικος, θα ήταν μια καλή ιδέα για να ενημερώσουν και να προσκαλέσουν οι γονείς και τα παιδιά του τμήματος αρκετούς άλλους γονείς και φίλες ή φίλους.

Μετά την συλλογή των αιτήσεων ο προπονητής σχεδιάζει την συγκεκριμένη προπόνηση, με αρχικές ασκήσεις-ενέργειες προθέρμανσης, γνωριμίας και ενημέρωσης βασικών κανονισμών. Στην συνέχεια πραγματοποιεί αγώνες 3Χ3 με 5 λεπτά διάρκεια, προσπαθώντας οργανωτικά να αγωνιστούν όλες οι ομάδες μεταξύ τους.

Οι αγώνες είναι προτιμότερο να πραγματοποιηθούν με μουσική, και μάλιστα με μουσικές επιλογές των ίδιων των παιδιών.

Στο τέλος, μπορεί να δοθεί συμβολικό αναμνηστικό-δώρο συμμετοχής στα παιδιά που συμμετείχαν για πρώτη φορά, ενώ εάν το μίνι αυτό τουρνουά, έχει οργανωθεί με τρόπο να υπάρχει και νικήτρια ομάδα, μπορεί να δοθεί και συμβολικό αναμνηστικό-δώρο στα μέλη της ομάδας αυτής.

Μέσω παραγόντων, προπονητών, γονέων και εθελοντών, εάν είναι εφικτό και αναγκαίο μπορούν να ενημερωθούν ξανά τα προσκεκλημένα παιδιά, καθώς και οι γονείς τους, για τις δυνατότητες παρακολούθησης προπονήσεων και συμμετοχής σε όλες τις δράσεις του συλλόγου.

Η δράση «Φέρε ένα φίλο σου ή μία φίλη σου μαζί, να παίξουμε 3Χ3 στην προπόνηση» έχει υλοποιηθεί αρκετές φορές στον ΓΑΣ Εύνικος, με ιδιαίτερη επιτυχία στις ηλικίες του δημοτικού και του γυμνασίου.

Τέλος, η δράση «Φέρε τον γονέα σου μαζί, να παίξουμε 3Χ3 στην προπόνηση», αποτελεί εξίσου μια καταπληκτική καλή πρακτική με ξεχωριστό ψυχαγωγικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, με ανεξίτηλα όμορφα συναισθήματα σε μικρούς και μεγάλους.

Παρακάτω τα υποδείγματα αίτησης εγγραφής για την συμμετοχή στις προπονήσεις γνωριμίας του 3Χ3, καθώς και αρκετό φωτογραφικό υλικό από τις προπονήσεις του ΓΑΣ Εύνικος.

Και να μην ξεχνάμε πως το 3Χ3 είναι στο DNA του Έλληνα καλαθοσφαιριστή. Ένα κλασικό για όλους και όλες ευέλικτο παιχνίδι που παίζεται οπουδήποτε υπάρχει μία στεφάνη και μία μπάλα. Ένα παιχνίδι το οποίο έχει ήδη μετασχηματιστεί και σ ’ένα συναρπαστικό, θεαματικό αγώνισμα με πολύ μεγάλη συμμετοχή.

Μια μεγάλη συμμετοχή ιδιαίτερα παιδιών μικρής ηλικίας, τα οποία πραγματοποιούν τα πρώτα τους βήματα στον μαγικό κόσμο της καλαθοσφαίρισης.

Και μια επίσης μεγάλη  συμμετοχή πολλών καλαθοσφαιριστριών και καλαθοσφαιριστών που εγκαταλείπουν για διάφορους λόγους τις ομάδες 5Χ5 των συλλόγων.

Όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την επιβίωση ή την ανάπτυξη όλων των ερασιτεχνικών συλλόγων και να προσφέρουν επιπρόσθετα και μια χρυσή ευκαιρία για την ανάπτυξη όλου του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης με υγιείς φιλάθλους σε γεμάτα γήπεδα και με περισσότερους υποστηρικτές.

Βασίλης Ντάκουρης Εθελοντής τεχνικός σύμβουλος του ΓΑΣ Εύνικος

Υ.Γ. 1 Για οποιαδήποτε πρόταση βελτίωσης ή έκφρασης οποιουδήποτε προβληματισμού, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο emailvasilis.ntakouris@gmail.com.

Υ.Γ. 2  Όποιος επιθυμεί την αίτηση σε επεξεργαστή κείμενου word, για να την διαμορφώσει όπως επιθυμεί, μπορεί να απευθυνθεί ομοίως στο emailvasilis.ntakouris@gmail.com.

Advertisement
Αρέσει σε %d bloggers: