Πρέπει επιτέλους η ΕΟΚ να ασχοληθεί με την έλλειψη καλαθοσφαιρικών εγκαταστάσεων και να συμβάλλει στην χάραξη εθνικής πολιτικής.

Η έλλειψη κλειστών και υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων καλαθοσφαίρισης εν έτη 2021 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι περισσότεροι εθελοντές παράγοντες που δραστηριοποιούνται στην διοίκηση ενός αθλητικού σωματείου.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας οι συζητήσεις μεταξύ των παραγόντων των σωματείων και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης μονοπωλούνται είτε από την ανάγκη κατασκευής νέων εγκαταστάσεων, είτε από την αναβάθμιση ή την καλύτερη αξιοποίηση των υπαρχόντων. Δυστυχώς όταν αυτές οι συζητήσεις φτάνουν στα γραφεία της ομοσπονδίας, τότε επικρατεί η άποψη πως η ομοσπονδία δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ανακουφίζοντας έτσι πρόσκαιρα τα ηγετικά στελέχη της ομοσπονδίας, αφού απομακρύνονται από  την οποιαδήποτε ανάμειξη στην διαχείριση του προβλήματος.

Κι όμως η ομοσπονδία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη να ασχοληθεί με ένα τόσο σημαντικό θέμα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο όχι μόνο με την ανάπτυξη της καλαθοσφαίρισης αλλά και με την ασφάλεια των αθλητών της.

Οι παρακάτω προτάσεις έχουν σκοπό να δώσουν την ευκαιρία για τωρινές αλλά και διαχρονικές συζητήσεις για μια καλύτερη διακυβέρνηση της ομοσπονδίας μας, έτσι ώστε το  διοικητικό της συμβούλιο να οδηγείται σε σχετικές ενέργειες, δράσεις και αποφάσεις.

Ταξινόμηση αθλητικών εγκαταστάσεων της καλαθοσφαίρισης σε τέσσερεις βασικές κατηγορίες: Υπαίθριες εγκαταστάσεις χωρίς σκέπαστρο, υπαίθριες εγκαταστάσεις με σκέπαστρο, κλειστές εγκαταστάσεις μόνο για προπονήσεις και κλειστές εγκαταστάσεις για αγώνες.

Άμεση καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, ανά δήμο, ανά νομό, ανά περιφέρεια, ανά πληθυσμό, ανά ενεργούς αθλητές και ανά σωματεία, αντλώντας στοιχεία και από την πλατφόρμα Πέλοπας της ΓΓΑ αλλά κυρίως από τα ίδια τα σωματεία.

–Συγκροτημένη και ολοκληρωμένη δημόσια ανάδειξη των ελλείψεων των καλαθοσφαιρικών υποδομών σε όλα τα επίπεδα.

–Συμβολή ή συμμετοχή ή συνεργασία ή συνέργεια στις προσπάθειες  οποιουδήποτε φορέα της τοπικής αυτοδιοίκησης ή των υπουργείων δια μέσου οποιουδήποτε εθνικού ή ευρωπαϊκού προγράμματος για κατασκευή ή εκσυγχρονισμό ή συντήρηση καλαθοσφαιρικών εγκαταστάσεων.

–Ιδιαίτερη υποστήριξη της «Έξυπνης» καλαθοσφαιρικής κλειστής εγκατάστασης, ακόμα και με ιδίους πόρους της ΕΟΚ. Στα πλαίσια ενός ψηφιακού αθλητικού μετασχηματισμού, https://wp.me/p5EMLX-or  εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων με παροχή ψηφιακών δυνατοτήτων στα σωματεία, όπως  για αναμετάδοση αγώνων – Live Streaming, αίθουσας συναντήσεων και επικοινωνίας, τεχνολογικού εξοπλισμού για προπονήσεις και πολλά άλλα εστιασμένα προφανώς όλα πάνω στο πρόγραμμα Πέλοπας.

–Συμβολή στην χάραξη εθνικής πολιτικής για:

Υπαίθριες εγκαταστάσεις χωρίς σκέπαστρο: Προσφορά στους φορείς υποδειγμάτων πρότυπων μελετών και προδιαγραφών. Αξιοποίηση των σχολικών προαύλιων χώρων με μπασκέτες  https://wp.me/p5EMLX-3p . Τοποθέτηση μπασκετών σε κοινόχρηστους χώρους, πλατείες και πάρκα. Τήρηση από τους δήμους των προδιαγραφών για τις μπασκέτες https://wp.me/p5EMLX-dp  .

Υπαίθριες εγκαταστάσεις με σκέπαστρο: Συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω δυνατότητας προπονήσεων 11 μηνών το χρόνο, χωρίς προβλήματα βροχής, ήλιου και αέρα, με σημαντικά μικρό κόστος κατασκευής και ήδη υπάρχοντα σχολικά μεγάλα προαύλια, με ταυτόχρονη πρωινή αξιοποίηση από την σχολική κοινότητα. Προσφορά στους δημόσιους φορείς υποδειγμάτων πρότυπων μελετών και προδιαγραφών. Παράλληλη ανάπτυξη του 3 Χ 3.

Κλειστές εγκαταστάσεις μόνο για προπονήσεις: Συγκριτικό πλεονέκτημα σημαντικά μικρότερου κόστους αναλογικά με το πλήθος των αθλητών που εξυπηρετούνται στις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις αγώνων. Άμεση κάλυψη των υπαρχόντων αναγκών των εν ενεργεία αθλητών που συμμετέχουν στα επίσημα πρωταθλήματα.

Κλειστές εγκαταστάσεις για αγώνες: Θέσπιση προδιαγραφών των εγκαταστάσεων που θα μπορούν να φιλοξενούν αγώνες εθνικών κατηγοριών. Αντιμετώπιση της άναρχης έως σήμερα κατανομής των πόρων για μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις.

Βασίλης Ντάκουρης Υποψήφιος για μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. στις επερχόμενες εκλογές

Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) Αθηνών με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση και μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής

Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής

Διεθνής Καλαθοσφαιριστής με την Εθνική Ελπίδων και την Εθνική Παίδων
Πρώην Επαγγελματίας Καλαθοσφαιριστής και Προπονητής
Αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπός του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Για μια ομοσπονδία συμμετοχής και ανάπτυξης με διαφάνεια !!! http://www.basket12.gr.

 Facebook
 Twitter
 YouTube
 Instagram
 Linked In
 Basket12
Αρέσει σε %d bloggers: