Ούτε ένας Κώδικας Δεοντολογίας από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Οι Κώδικες Δεοντολογίας (συμπεριφοράς) αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης και έναν  βασικό κανόνα χρηστής διακυβέρνησης. Γι’αυτό και τους συναντάμε σε διεθνείς αλλά και εθνικές αθλητικές ομοσπονδίες.

Υπάρχουν Κώδικες Δεοντολογίας για τους προπονητές, για τους αθλητές, για τους διαιτητές, για τους γονείς, για τους παράγοντες, για τους δημοσιογράφους, για τους εκπροσώπους των αθλητών, για την ηθική και σωματική ακεραιότητα των αθλητών και άλλοι. Υπάρχουν Κώδικες Δεοντολογίας τόσο σε επίπεδο συλλόγων, αλλά και ξεχωριστά για τις εθνικές ομάδες και τα κλιμάκια των ενώσεων και των ομοσπονδιών.

Επίσης, υπάρχουν Κώδικες Δεοντολογίας για την οργάνωση και λειτουργία των ομοσπονδιών, όπως αυτοί για τα μέλη του ΔΣ, για τους υπαλλήλους, για το management, για την ακεραιότητα του ΔΣ, για τις δαπάνες του ΔΣ, για την σύγκρουση συμφερόντων και άλλοι.

Η σπουδαιότητα των Κωδίκων Δεοντολογίας έχει καταγραφεί ακόμα και στην ελληνική νομοθεσία, όπου σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 26 του νόμου 2725/1999, «οι αθλητικές ομοσπονδίες οφείλουν να υιοθετούν Κώδικες Δεοντολογίας εναρμονισμένους με τα πρότυπα των διεθνών ομοσπονδιών» και έτσι να «ρυθμίζουν τη συμπεριφορά των προσώπων που ασκούν τη διοίκηση…και των προσώπων που σχετίζονται με οποιαδήποτε ιδιότητα και τρόπο με τις διοργανώσεις και τους αγώνες…».

Δυστυχώς στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης δεν υπάρχει ούτε ένας Κώδικας Δεοντολογίας! Και αυτό βέβαια δεν είναι τυχαίο, μιας και συμβαδίζει με την ολοκληρωτική αδιαφάνεια που έχει επιβληθεί σε όλα τα επίπεδα. Μια αδιαφάνεια διαχειριστική, οικονομική και διοικητική. Μια αδιαφάνεια ακόμα και στις διαδικασίες λήψεις των αποφάσεων.

Γι’αυτό και η νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές, θα πρέπει άμεσα να κινήσει τις διαδικασίες διαβούλευσης, συζήτησης, σύνταξης και ψήφισης όλων των σχετικών σύγχρονων Κωδίκων Δεοντολογίας, επιλύοντας έτσι με την εφαρμογή τους αμέτρητα προβλήματα που πλήττουν το κύρος και την αξιοπιστία του αθλήματος που αγαπάμε.

Παραδείγματα καλών πρακτικών:

Κώδικας δεοντολογίας προπονητών σωματείου καλαθοσφαίρισης

Κώδικας δεοντολογίας γονέων ανήλικων αθλητών καλαθοσφαίρισης

Αναλυτικά και άλλες προτάσεις για μια ομοσπονδία συμμετοχής και ανάπτυξης με διαφάνεια στο www.basket12.gr

Βασίλης Ντάκουρης

Υποψήφιος για μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. στις εκλογές του 2021

Διεθνής Καλαθοσφαιριστής με την Εθνική Παίδων και την Εθνική Ελπίδων

Πρώην Επαγγελματίας Καλαθοσφαιριστής

Πρώην Προπονητής Καλαθοσφαίρισης

Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση

Μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής

Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού & Αναψυχής

Αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπός του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

Advertisement
Αρέσει σε %d bloggers: