
Άφωνος θα παραμείνει όποιος παρατηρήσει λίγο σχολαστικά τις εκατοντάδες πλέον παγίδες που καραδοκούν στο Πάρκο Αντώνης Τρίτσης! Παγίδες έτοιμες να τραυματίσουν οποιονδήποτε ανέμελο περιπατητή ή ποδηλάτη. Παγίδες που μπορούν να τραυματίσουν σοβαρά ένα παιδί που θα αφεθεί έστω και για λίγο ελεύθερο. Ανοιχτά φρεάτια, κομμένες σιδεροκατασκευές, σπασμένα γυαλιά-λάμπες, σπασμένα ξύλινα δάπεδα γεφυρών, καλώδια, ετοιμόρροπες κεραμοσκεπές, γυμνές πρόκες σε ξύλινες κατασκευές, αιχμηρά σίδερα να ξεπροβάλουν από εκεί που ούτε καν το φαντάζεσαι, σπασμένοι φράκτες. Ακόμα και ξύλα από τα δέντρα μπορεί να πέσουν στο κεφάλι σου… (Επισυνάπτονται 40 φωτογραφίες)
Αυτήν την στιγμή δεν μιλούμε για την πολυσυζητημένη χρόνια εγκατάλειψη του πάρκου. Δεν μιλούμε για την αποτυχία του νέου φορέα με την επωνυμία Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας Αντώνης Τρίτσης. Δεν μιλούμε πλέον για την αποτυχία αυτού του φορέα να επιφέρει μία στοιχειώδη διοικητική και στην συνέχεια οικονομική βιωσιμότητα. Άλλωστε είχα υπερτονίσει από το Αύγουστο του 2016 που συστάθηκε ο νέος φορέας, πως η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη και πως μόνο η Περιφέρεια Αττικής σαν δομή είναι η μοναδική που μπορεί να αποτελέσει ξεκάθαρο διοικητικό σχήμα και να προσφέρει διοικητική βιωσιμότητα. Οτιδήποτε άλλο προτείνεται κατά καιρούς, για οποιοδήποτε μικροπολιτικό λόγο, θα συναντά μπροστά του καθημερινά ανυπέρβλητα διαδικαστικά και οικονομικά προβλήματα. (Ολόκληρο το προηγούμενο άρθρο στο https://goo.gl/zhjQe5 )
Μιλούμε πλέον για μια επικίνδυνη αδιαφορία. Αδιαφορία η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρούς έως και σοβαρούς τραυματισμούς παιδιών. Είναι προφανές πως οι λύσεις στα όσα απεικονίζονται στις επισυναπτόμενες φωτογραφίες δεν έχουν να κάνουν με οικονομικά ζητήματα, αλλά με ένα απλό και στοιχειώδες ενδιαφέρον για την προστασία και την ασφάλεια κυρίως των παιδιών. Ούτε καν σχετικές ταμπέλες ή ανακοινώσεις υπάρχουν για την επικινδυνότητα όλων των προαναφερομένων ή οποιοδήποτε άλλο σχετικό προληπτικό μέτρο.
Οι παγίδες πρέπει άμεσα να εκλείψουν. Δεν γνωρίζω εάν θα ανταποκριθεί κάποια στιγμή ο νέος φορέας. Επίσης δεν πιστεύω ότι σε αυτά τα ζητήματα μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά εθελοντικές δράσεις. Ελπίζω να συμβάλλουν (όπως και άλλες φορές έκαναν) με τον δικό τους τρόπο οι όμοροι δήμοι, μετά την κοινοποίηση ίσως και άλλων καταγγελιών. Και μέχρι τότε εύχομαι να είναι αποτελεσματικός ο προστατευτισμός των γονέων και η ικανότητά τους να παρατηρούν εκ των προτέρων όλες τις παραπάνω κακοτοπιές…
ΠΡΟΣΘΗΚΗ 30/11/2018
Μετά από έγγραφες καταγγελίες πολιτών το καλοκαίρι του 2018, στην πολεοδομία Αιγάλεω, για επικίνδυνες κατασκευές και εγκαταστάσεις στο Πάρκο Τρίτση, που απειλούσαν τα παιδιά και τους ενήλικες, είδαμε επιτέλους την αποξήλωση των επικίνδυνων στεγάστρων δίπλα στις γραμμές του τρένου, την περίφραξη και τον αποκλεισμό από τις γέφυρες του τρένου και την αντικατάσταση των κολώνων φωτισμού. (βλέπε παρακάτω σχετικές φωτογραφίες). Η αλήθεια είναι πως έγινε αισθητή και η τοποθέτηση νέων δεκάδων ξύλινων πάγκων και τραπεζιών , αναγκαίων για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών του πάρκου.
*Ο Βασίλης Ντάκουρης είναι Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Άσκηση και Ποιότητα Ζωής» με κατεύθυνση την Φυσική Δραστηριότητα και Αθλητική Αναψυχή» στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.
Άλλα σχετικά άρθρα: Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Μια υπερτοπική εγκατάσταση που θα έπρεπε να την διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής







































