Οι 7 ΔΩΡΕΑΝ τηλεφωνικές γραμμές βοηθείας για την προστασία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων και η μόνιμη ανάρτησή τους σε κάθε πίνακα ανακοινώσεων. Μια καλή πρακτική.

Δεν είναι λίγες οι φορές που παιδιά και έφηβοι βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο ή αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα,  νιώθοντας εγκλωβισμένοι  σε συναισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, χωρίς ταυτόχρονα να μπορούν να εμπιστευτούν έναν ενήλικα του κοινωνικού τους περίγυρου για να τους συμβουλεύσει ή να τους δώσει λύση.

Δεν  είναι λίγες οι φορές που γονείς, εκπαιδευτικοί, μέλη πολιτιστικών, αθλητικών, κοινωνικών και άλλων συλλόγων, τους απασχολούν σημαντικά θέματα για παιδιά και εφήβους, προσπαθώντας να αναζητήσουν συμβουλές ή προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν το βάρος  του  πέπλου της σιωπής ή της ντροπής ή του φόβου που συνήθως διάφορες συνθήκες  δημιουργούν.

Η μόνιμη ανάρτηση στον  πίνακα ανακοινώσεων των 7 ΔΩΡΕΑΝ τηλεφωνικών  γραμμών  βοηθείας που λειτουργούν δωρεάν στην Ελλάδα, για την προστασία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων σε χώρους που δραστηριοποιούνται παιδιά και έφηβοι, όπως σχολεία, αθλητικοί χώροι, πολιτιστικά ή εκπαιδευτικά  κέντρα κ.ά. αποτελεί από μόνη της μια καλή πρακτική η οποία όχι μόνο μπορεί να προκαλεί χρήσιμες συζητήσεις σε ενήλικες και μη, αλλά κυρίως γιατί οι ανήλικοι μαθητές, αθλητές, συμμετέχοντες σε δραστηριότητες θα μπορούν να ανατρέξουν σε αυτήν την ανακοίνωση και να βρουν την κατάλληλη χρονική στιγμή μια διέξοδο…

*Ο Βασίλης Ντάκουρης είναι εθελοντής-μέλος του Δ.Σ. του ΓΑΣ Εύνικος και Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Άσκηση και Ποιότητα Ζωής» με κατεύθυνση την Φυσική Δραστηριότητα και Αθλητική Αναψυχή» στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

7 τηλεφωνικες γραμμες Α.7 τηλεφωνικες γραμμες Β

**Aυτές οι 7 τηλεφωνικές γραμμές βοηθείας, είναι καταγεγραμμένες σε έντυπό της εκστρατείας  «ΕΝΑ ΣΤΑ ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης (Ένα στα πέντε παιδιά πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας συμπεριλαμβανομένης και της σεξουαλικής κακοποίησης), με την συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων. Την εκστρατεία στην Ελλάδα συντονίζει η κ Ράπτη Έλενα.

 

Άλλες καλές πρακτικές, οι οποίες αναφέρονται στην οργάνωση και λειτουργία  Αθλητικών Σωματείων.

Υπόδειγμα ιατρικής γνωμάτευσης για την συμμετοχή σε δραστηριότητες σε Αθλητικό Σωματείο.

Υπόδειγμα κώδικα δεοντολογίας γονέων ανήλικων αθλητών και αθλητριών.(Συνοδεύεται από συμβουλές για την παρακίνηση των νεαρών και για το ρόλο των γονέων)

Υπόδειγμα πρακτικού Γενικής Συνέλευσης Απολογισμού/Αρχαιρεσιών, Εφορευτικής Επιτροπής και Εξελεγκτικής Επιτροπής σωματείου/συλλόγου.

Υπόδειγμα αίτησης εγγραφής ανήλικου αθλητή σε Αθλητικό Σωματείο.

Κώδικας δεοντολογίας προπονητών καλαθοσφαίρισης.

Υπόδειγμα Πρακτικού Γ.Σ. έγκρισης Ετήσιου Προϋπολογισμού Αθλητικού Σωματείου

 

Advertisement
Αρέσει σε %d bloggers: