Υπόδειγμα κώδικα δεοντολογίας – συμπεριφοράς γονέων ανήλικων αθλητών και αθλητριών. Μια καλή πρακτική. (Συνοδεύεται από συμβουλές για την παρακίνηση των νεαρών αθλητών/τριών και τον ρόλο των γονέων)

Οι  αδιάφοροι γονείς, οι προπονητές γονείς, οι επικριτικοί γονείς, οι υπέρ εκδηλωτικοί γονείς και οι υπερπροστατευτικοί γονείς αποτελούν ένα σύνηθες φαινόμενο στις δραστηριότητες ενός αθλητικού συλλόγου και οι παρενέργειες των συμπεριφορών τους δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην προσωπική βελτίωση/ανάπτυξη των παιδιών τους αλλά και στην γενικότερη λειτουργία της ομάδας στην οποία συμμετέχουν.

Οι γνώσεις, η υπομονή και η επιμονή των προπονητών και των παραγόντων του συλλόγου είναι πλέον αναγκαίες για την προσπάθεια αντιμετώπισης αυτών των συμπεριφορών. Ο γραπτός Κώδικας Δεοντολογίας Γονέων των Αθλητών αποτελεί το σημαντικότερο ίσως μέσο για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών.

Ο γραπτός κώδικας δεοντολογίας γονέων των ανήλικων αθλητών και των αθλητριών  αφού συμφωνηθεί και εγκριθεί από τους παράγοντες του συλλόγου, διανέμεται σε κάθε γονέα ξεχωριστά και συζητιέται στην πρώτη συνάντηση γονέων κάθε ομάδας στην αρχή της  αθλητικής χρονιάς. Στην συνέχεια αφού συμφωνηθεί και  από τους γονείς στην αρχική αυτή  συνάντηση, αποτελεί την βάση  για όλες τις συζητήσεις μεταξύ των προαναφερόμενων τύπων-γονέων που πιθανόν να δημιουργήσουν προβλήματα και τον προπονητή, τους παράγοντες αλλά και τους άλλους  γονείς.

Μαζί με μια «καλή πρακτική» ενός Κώδικα Δεοντολογίας Γονέων Καλαθοσφαιριστή/στριας, επισυνάπτεται  και  ένα φυλλάδιο για τον  ρόλο των γονέων στην παρακίνηση των νεαρών αθλητών και αθλητριών με παραδείγματα και συμβουλές για το τι να αποφεύγεται και τι να χρησιμοποιείται.

Υ.Γ. 1 Για οποιαδήποτε πρόταση βελτίωσης ή έκφρασης οποιουδήποτε προβληματισμού, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε στο email: vasilis.ntakouris@gmail.com.

ΥΓ.2 Το έντυπο μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf, κάνοντας κλικ παρακάτω ή να το αντιγράψετε ως κείμενο, όπως παρατείθετε στο τέλος του άρθρου.

Και άλλες καλές πρακτικές μπορείτε να διαβάσετ στο παρακάτω άρθρο:

Καλές πρακτικές για την οργάνωση και διοίκηση αθλητικών σωματείων

Βασίλης Ντάκουρης

Υποψήφιος για μέλος του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. στις επερχόμενες εκλογές του 2020

Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ Αθηνών με ειδικότητα στην καλαθοσφαίριση και μεταπτυχιακές σπουδές στην Άσκηση και Ποιότητα Ζωής

Μέλος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού και Αναψυχής
Διεθνής Καλαθοσφαιριστής με την Εθνική Ελπίδων και Εθνική Παίδων

Πρώην Επαγγελματίας Καλαθοσφαιριστής και Προπονητής
Αντιπρόεδρος του ΓΑΣ Εύνικος και εκπρόσωπός του στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης

ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΩΝΕΩΝ 1
ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΩΝΕΩΝ 2
ΚΩΔΙΚΑΣ ΓΩΝΕΩΝ 3
Ο ΡΟΛΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 1
Ο ΡΟΛΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 2
Ο ΡΟΛΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 3
Ο ΡΟΛΟΣ ΓΟΝΕΩΝ 4

Άλλες καλές πρακτικές:

Υπόδειγμα ιατρικής γνωμάτευσης για την συμμετοχή σε δραστηριότητες σε Αθλητικό Σωματείο.

Υπόδειγμα πρακτικού Γενικής Συνέλευσης Απολογισμού/Αρχαιρεσιών, Εφορευτικής Επιτροπής και Εξελεγκτικής Επιτροπής σωματείου/συλλόγου. Μια καλή πρακτική.

Υπόδειγμα αίτησης εγγραφής ανήλικου αθλητή σε Αθλητικό Σωματείο.

Η μόνιμη ανάρτηση στον  πίνακα ανακοινώσεων  των 7 ΔΩΡΕΑΝ τηλεφωνικών  γραμμών  βοηθείας για την προστασία και την ευημερία των παιδιών και των εφήβων.

Κώδικας δεοντολογίας προπονητών καλαθοσφαίρισης.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

              1.   Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν για το δικό τους ενδιαφέρον και την δικιά τους απόλαυση και όχι για το δικό σας.

Στηρίξτε τα παιδιά σας για την συμμετοχή τους στην καλαθοσφαίριση, αλλά μην τα πιέζετε να παίξουν, εάν τα ίδια δεν το επιθυμούν. Η συμμετοχή τους στην ομάδα μας έχει σκοπό την απόλαυση και την διατήρηση ή βελτίωση της καλής φυσικής τους κατάστασης, ενώ κάνει καλό στο σώμα τους και στο μυαλό τους. Εάν αισθάνονται πολύ μεγάλη πίεση από τους γονείς, μπορεί να οδηγηθούν σε βίαιες αντιδράσεις ή σε κατάθλιψη. Είναι πολύ δελεαστικό για αρκετούς γονείς, οι οποίοι συμμετέχουν στον αθλητισμό ή έχουν παιδιά με ικανότητες, να αναγκάζουν τα παιδιά τους να συμμετέχουν ή να συμμετάσχουν σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο που αυτά επιδιώκουν. Αντισταθείτε στον πειρασμό.

 1. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παίζουν πάντα σύμφωνα με τους κανονισμούς.

Ακριβώς όπως οι υπεύθυνοι γονείς διδάσκουν τα παιδιά τους να υπακούουν, έτσι και οι ίδιοι γονείς θα πρέπει να ενθαρρύνουν τα παιδιά να σέβονται τους κανονισμούς του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης. Εάν τα παιδιά σας δεν δείχνουν σεβασμό στους κανονισμούς είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να πιστέψουν πως είναι αποδεκτή η παραβίασή τους. Εάν αντιληφθείτε τα παιδιά σας να παραβιάζουν συνεχώς τους κανονισμούς, τότε θα πρέπει να τους μιλήσετε την κατάλληλη στιγμή.

 1. Διδάξτε στα παιδιά σας ότι μια τίμια προσπάθεια είναι πάντα σημαντική όσο και η νίκη.

Τα παιδιά σας θα αντιμετωπίσουν αρκετές απογοητεύσεις στην ζωή τους. Θα πρέπει να τους διδάξετε από μικρή ηλικία πως παρόλο του γεγονότος πως μια νίκη στο μπάσκετ θα τους χαρίσει μεγάλη ευχαρίστηση, δεν είναι και το σημαντικότερο πράγμα. Μπορείτε να τους το μάθετε αυτό, έτσι ώστε το αποτέλεσμα κάθε παιχνιδιού να γίνεται αποδεκτό, χωρίς καμία αδικαιολόγητη απογοήτευση.

 1. Επικεντρωθείτε στην ανάπτυξη των καλαθοσφαιριστικών δεξιοτήτων παίζοντας μπάσκετ. Δώστε λιγότερη έμφαση στην νίκη.

Αν τα παιδιά δουν πως η προσπάθεια τους ανταμείβεται με βελτίωση των δεξιοτήτων τους, τότε θα αντλούν ιδιαίτερη ικανοποίηση και ευχαρίστηση, ενώ θα καταλάβουν ότι η προσπάθεια για βελτίωση έχει μεγαλύτερη σημασία από το να κερδίζουμε σε κάθε παιχνίδι. Η κύρια ευθύνη της κατάρτισης με τις κατάλληλες δεξιότητες ανήκει στα παιδιά και στους προπονητές, μπορείτε όμως να υποστηρίξετε τον ενθουσιασμό τους, παρακολουθώντας παιχνίδια και ενθαρρύνοντας τους να ασκηθούν και εκτός από τις προγραμματισμένες προπονήσεις τους.

 1. Ένα παιδί μαθαίνει καλύτερα με παραδείγματα.

Αναγνωρίστε όλες τις καλές δεξιότητες και συμπεριφορές όλων των καλαθοσφαιριστών και όλων των ομάδων. Οι καλοί τρόποι και ο σεβασμός είναι μεταδοτικοί. Εάν εσείς αναγνωρίσετε τα επιτεύγματα των αντιπάλων, τότε είναι πολύ πιθανό τα παιδιά σας να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Αυτό από μόνο του μπορεί να δημιουργήσει ένα θετικό υποστηρικτικό κλίμα για όλα τα παιδιά που συμμετέχουν στην ομάδα.

 1. Μην επικρίνετε τα παιδιά σας ή τα παιδιά των άλλων μπροστά σε άλλους.

Κάντε την εποικοδομητική κριτική του παιδιού σας σε άλλες προσωπικές στιγμές. Τα παιδιά είναι συνήθως περισσότερο ευαίσθητα και αισθάνονται έντονη ταπείνωση όταν επικρίνονται μπροστά σους συνομήλικους τους. Όταν αισθάνεστε την ανάγκη να μιλήσετε με το παιδί σας σχετικά με κάτι που σας στεναχωρεί, προσπαθήστε  να εξηγήσετε ποιο είναι το πρόβλημα, γιατί ανησυχείτε για αυτό και ποιο τρόπο προτείνετε για αποφυγή αυτού στο μέλλον. Δώστε την ευκαιρία στο παιδί σας να σας δώσει την δικιά του εξήγηση. Δεν επικοινωνείτε αποτελεσματικά με το παιδί σας, εάν δεν υπάρχει διάλογος.

 1. Αποδεχτείτε όλες τις αποφάσεις των διαιτητών και κριτών ως δίκαιες και αντάξιες των καλύτερων δυνατοτήτων τους.

Οι διαιτητές έχουν ένα δύσκολο έργο να εκτελέσουν και τα παιδιά σας δεν μπορούν να παίξουν  το παιχνίδι χωρίς αυτούς. Οι διαιτητές είναι εκεί για να επιβάλλουν τους κανόνες του παιχνιδιού, αλλά δεν μπορούν να είναι πάντα σωστοί. Αποδεχτείτε τις κακές αποφάσεις τους ευγενικά. Η διαμαρτυρία στους διαιτητές είναι μια απαράδεκτη συμπεριφορά. Οι παίκτες που συστηματικά αμφισβητούν ή δεν δέχονται τις αποφάσεις των διαιτητών είναι κακοί αθλητές. Εάν διαφωνείτε με μια απόφαση, συζητήστε την με το παιδί σας μετά από το παιχνίδι με έναν εποικοδομητικό τρόπο.

 1. Δώστε το καλό παράδειγμα στο παιδί σας με την δικιά σας συμπεριφορά και στάση.

Τα παιδιά συχνά μαθαίνουν από το παράδειγμα. Είσαστε το καλύτερο παράδειγμα-πρότυπο για το παιδί σας. Μην επικρίνετε ή χειρονομείτε κατά των αντιπάλων  παικτών ή αντιπάλων υποστηρικτών, συνοδών ή  φιλάθλων. Αποδεχτείτε την ήττα ευγενικά και χειροκροτείστε τις καλές προσπάθειες όλων των παικτών και από τις δύο ομάδες. Μην γίνετε ο «δύστροπος γονιός» στην εξέδρα, που κατά καιρούς βλέπουμε σε κάποιους αγώνες, ο οποίος δημιουργεί μόνο προβλήματα με την κακή συμπεριφορά του.

 1. Στηρίξτε όλες τις προσπάθειες για την αποφυγή και απομάκρυνση όλων των λεκτικών και σωματικών κακοποιήσεων από τις αθλητικές δραστηριότητες.

Οι γονείς έχουν σημαντική επιρροή στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι αθλητικές δραστηριότητες. Συχνά καλούνται να προσφέρουν εθελοντική εργασία για να υποστηρίξουν την οργάνωση δραστηριοτήτων που συμμετέχει το παιδί τους. Με την συμμετοχή σας όχι μόνο στηρίζετε αυτή την προσπάθεια, αλλά επηρεάζεται σημαντικά και την ατμόσφαιρα  μέσα στην οποία τα παιδιά αθλούνται. Το παιδί του οποίου ο γονιός είναι διατεθειμένος ή μπορεί να συμμετάσχει είναι περισσότερο τυχερό, όταν χρειαστεί κάποια καθοδήγηση σχετικά με το ποια είναι ή δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά.

 1. Σεβαστείτε τα δικαιώματα, την αξιοπρέπεια και την αξία του κάθε ατόμου.

Ανεξάρτητα με το φύλο, την ικανότητα, την θρησκεία, την πολιτισμική ταυτότητα, την καταγωγή και οποιοδήποτε άλλο παράγοντα άσχετο με τον αθλητισμό, όλα τα άτομα που συνδέονται με το μπάσκετ έχουν δικαίωμα στην ίση μεταχείριση και στο σεβασμό. Αποφύγετε οποιοδήποτε σχόλιο ή παρατήρηση, το οποίο θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβλητικό ή να επιφέρει διάκριση. Μερικές φορές και ένα αστείο μπορεί να είναι προσβλητικό. Ακόμα και αν κάποιος προβαίνει σε προσβλητικές συμπεριφορές, μην ανταποδίδετε, διατηρώντας την ψυχραιμία σας και επιδεικνύοντας την απαραίτητη ανωτερότητα. Το παιδί σας είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει το δικό σας καλό παράδειγμα.

 1. Δείξτε σεβασμό και εκτίμηση στους εθελοντές προπονητές, κριτές, διαιτητές, συνοδούς, εφόρους, οργανωτές και διαχειριστές.

Οι εθελοντές είναι απαραίτητοι για την πραγματοποίηση των καλαθοσφαιριστικών δραστηριοτήτων. Χωρίς αυτούς το παιδί σας δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει. Όπως αρκετοί γονείς ασχολούνται με την υποστήριξη των καλαθοσφαιριστικών δραστηριοτήτων, έτσι και αρκετοί άλλοι προσφέρουν σημαντικά  για την ανάπτυξη του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης και την δημιουργίας ενός κατάλληλου αθλητικού περιβάλλοντος.

12.Κρατήστε το παιδί σας στην δική σας φροντίδα και έλεγχο όταν παρακολουθείτε μαζί του έναν αγώνα μπάσκετ.

Το μπάσκετ σας ενθαρρύνει να φέρεται το παιδί σας σε αγώνες. Ωστόσο μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι σε ένα γήπεδο μπάσκετ ακόμα και από τους ίδιους τους αγωνιζόμενους παίκτες. Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας συμπεριφέρεται σωστά και δεν περιφέρεται μέσα ή κοντά στον αγωνιστικό χώρο. Ένα παιδί μπορεί εύκολα  να χτυπήσει-τραυματήσει ένα αγωνιζόμενο παίκτη ή άθελά του ένας αγωνιζόμενος παίκτης να χτυπήσει-τραυματήσει ένα  παιδί.

 1. Να σέβεστε πάντα την καλή χρήση των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που παρέχονται.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός κοστίζουν χρήματα και θα λειτουργούν σωστά μόνο εάν διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα κάνετε κατάχρηση σε οτιδήποτε παρέχεται για να χρησιμοποιήσετε. Αποθαρρύνετε το παιδί σας από το να εμπλέκεται σε επικίνδυνες πρακτικές, όπως κρέμασμα από την στεφάνη του καλαθιού ή «κάρφωμα» ή πέταγμα της μπάλας από πολύ μακριά. Αυτές οι πρακτικές απαγορεύονται, όχι μόνο γιατί καταστρέφουν το εξοπλισμό αλλά κυρίως γιατί μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

*Πηγές: Δημόκριτο Πανεπιστήμιο Θράκης, Victorian Basketball Association

Advertisement
Αρέσει σε %d bloggers: