Φεμινισμός, αθλητικός νόμος και το παγκόσμιο αρνητικό φαινόμενο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

BASKETBALL 50 50

Έως σήμερα, δεν έχει εκλεγεί ποτέ γυναίκα στο  Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, παρόλο που η ομοσπονδία είναι η πρώτη ελληνική ομοσπονδία με τα περισσότερα  δελτία αθλητριών, ενώ χιλιάδες  γυναίκες ασχολούνται με το αγαπημένο μας άθλημα από διάφορες θέσεις, επαγγέλματα και εθελοντικές δράσεις σε όλα τα άλλα  επίπεδα και αρκετές από αυτές με σημαντικότατες επιτυχίες. (Μία συμβολική, μοναδική στην ιστορία, γυναικεία υποψηφιότητα πριν μερικά χρόνια για το Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ., φαίνεται να μην τάραξε ούτε στο ελάχιστο τα στάσιμα νερά…).

Είναι διάχυτη η πεποίθηση πως  δεν χρειάζεται πλέον να επιχειρηματολογήσουμε για τις προσπάθειες του φεμινιστικού κινήματος για την ισότητα των φύλων, για την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, για λόγους δημοκρατίας, για λόγους αξιοπιστίας των συστημάτων εκπροσώπησης αλλά κυρίως για λόγους αξιοποίησης του συνόλου της κοινωνικής εμπειρίας. Παρόλα αυτά όμως στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχουμε το τραγικό φαινόμενο να μην συζητούμε  για υποεκπροσώπηση αλλά για μηδενική εκπροσώπησή των γυναικών  στο Δ.Σ.!!!

Όλοι γνωρίζουμε και για τις νομοθετικές διατάξεις με την υποχρεωτική ελάχιστη ποσόστωση συμμετοχής για το κάθε φύλο, που αφορά την σύνθεση συμβουλίων στους περισσότερους φορείς, η οποία συνήθως ανέρχεται σε ποσοστό 30% έως 40%. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν πως για τις ελληνικές ομοσπονδίες το ποσοστό αυτό είναι 20%, με την προϋπόθεση όμως ότι ο αριθμός των υποψηφίων κάθε φύλου θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος του ελάχιστου αριθμού των κατά το ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) εκλεγομένων (παρ. 9, άρθ. 24 του Νόμου 2725/1999).  Η ανεπίτρεπτη αυτή προϋπόθεση, η οποία προφανώς επιβλήθηκε από συγκεκριμένους κύκλους της εποχής για να δημιουργήσουν ένα ακόμα ύπουλο εμπόδιο, σημαίνει πως στο 21μελές συμβούλιο του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ. θα εκλέγονται  υποχρεωτικά τουλάχιστον 4 γυναίκες, αφού όμως έχουν τεθεί  τουλάχιστον 8 υποψηφιότητες γυναικών.

Ας αναλογιστεί λοιπόν ο καθένας και ιδιαίτερα η καθεμιά (σεβόμενοι πάντα τις  μεγάλες διαχρονικές αγωνιστικές επιτυχίες της Ε.Ο.Κ. που προφανώς αναγνωρίζονται από όλους μας) κατά πόσο η μη ύπαρξη γυναικών στο Δ.Σ. έχει σχέση:

–με τις στάσεις και τις αντιλήψεις μας για την καλαθοσφαιρίστρια-αθλήτρια,

–με τις αποφάσεις της ομοσπονδίας για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα γυναικεία πρωταθλήματα    και την μεγαλύτερη συμμετοχή κοριτσιών στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης,

–με την ανέλιξη της γυναίκας σε όλα τα σχετικά επαγγέλματα-δράσεις  στο χώρο της καλαθοσφαίρισης,

–με την «ισόβια θητεία των αντρών» στις θέσεις του Δ.Σ. της Ε.Ο.Κ.,

–με τον μη οικογενειακό χαρακτήρα παρουσίας  φιλάθλων στους αγώνες

–και με την γενικότερη πολύπλευρη ανάπτυξη της καλαθοσφαίρισης με νέες ιδέες, με διαφάνεια και κυρίως την συμφωνημένη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων στελεχών, ιδιαίτερα μάλιστα στην εποχή της οικονομικής κρίσης.

Ήρθε λοιπόν η εποχή, έως τις επόμενες εκλογές, να δοθεί  λύση στο παραπάνω θέμα, με μεμονωμένες ή συλλογικές πρωτοβουλίες προς δύο βασικές κατευθύνσεις:

Α. Την συμβολική ή ακόμα και ουσιαστική συμμετοχή στις επόμενες εκλογές  τουλάχιστον 8 υποψήφιων γυναικών. (Ήρθε προφανώς η εποχή να βρεθούν τουλάχιστον 8 από τα εκατοντάδες σωματεία της Ε.Ο.Κ., που θα προτείνουν  γυναίκα υποψήφια, ενώ  αρκετές άλλες αξιόλογες γυναίκες στο χώρο του μπάσκετ θα δεχθούν με την υποψηφιότητά τους να σπάσουν για πρώτη φορά το κατεστημένο)

Β. Την τροποποίηση της σχετικής με την ποσόστωση νομοθετικής διάταξης του αθλητικού νόμου, έτσι ώστε να υπάρχει ποσόστωση 30%, χωρίς καμία προϋπόθεση. (Είναι επίσης λογικό πως μόλις ενημερωθεί σχετικά ο υπουργός, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, τα γυναικεία τμήματα των κομμάτων καθώς και οι υπόλοιπες γυναικείες οργανώσεις θα υπάρχουν θετικότατες ανταποκρίσεις).

Αλήθεια, δεν πιστεύεται και εσείς πως πρέπει επιτέλους να πάρουμε πρωτοβουλίες και προς τις δυο κατευθύνσεις…

Άλλα σχετικά άρθρα:

Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Γιατί τόσο απροκάλυπτα κρύβονται και διαστρεβλώνονται τα πραγματικά εκλογικά αποτελέσματα των αρχαιρεσιών της.(6-1-2018)

Ζητήσαμε και εκδόθηκε Εισαγγελική Παραγγελία για να χορηγηθούν τα αντίγραφα των πρακτικών της εκλογοαπολογιστικής γενικής συνέλευσης και της εφορευτικής επιτροπής της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Μόνο η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, στο σύνολο των 100 περίπου εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν αναρτεί τις δαπάνες της στο Πρόγραμμα Διαύγεια. 

Και άλλα σχετικά άρθρα για την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης στο

#gia_mia_omospond;ia_basket_me_diafaneia

 

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: