Πάρκο Αντώνης Τρίτσης. Μία υπερτοπική εγκατάσταση που θα έπρεπε να την διαχειρίζεται η Περιφέρεια Αττικής.

ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ 1

ΑΡΘΡΟ 9/3/2015

Τα τρία επίπεδα διακυβέρνησης σε κάθε κράτος αποτελούν πλέον για όλο τον σύγχρονο κόσμο μια καθολική δομή. Για τα περισσότερα κράτη στην Ευρώπη έχει ήδη λυθεί το ζήτημα της κατανομής των αρμοδιοτήτων στην δημόσια διοίκηση  μεταξύ τριών επιπέδων (α΄ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης/Δήμος, β΄ βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης/περιφέρειας, κεντρική επιτελική διοίκηση), χωρίς να ανακύπτουν επικαλύψεις και συγκρούσεις και χωρίς να οδηγούνται συχνά σε αδυναμίες στην υλοποίηση αποτελεσματικών δημόσιων πολιτικών.

Για την ελληνική πραγματικότητα τα παραπάνω βρίσκονται δυστυχώς στην μέση της διαδρομής. Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αρμοδιότητα της οργάνωσης και  διαχείρισης μεγάλων αθλητικών/πολιτιστικών εγκαταστάσεων και των μεγάλων πάρκων/υπαίθριων οργανωμένων χώρων.

Η απλή λογική ταξινομεί τους παραπάνω χώρους, ανάλογα με το μέγεθος και τον χαρακτήρα τους σε τρείς βασικές κατηγορίες σε πλήρη αντιστοιχία με τα τρία επίπεδα δημόσιας διοίκησης:

Επίπεδο Δήμου. Παιδικές χαρές, μικρά και μεσαία κλειστά γυμναστήρια, μικρές και μεσαίες πολιτιστικές ή αθλητικές εγκαταστάσεις και κάθε άλλο μικρό ή μεγάλο υπαίθριο χώρο και πάρκο, μέσα στα διοικητικά του όρια του Δήμου, που εξυπηρετεί κυρίως τις ανάγκες των δημοτών, ενώ ο Δήμος διαθέτει τους σχετικούς πόρους για την καλή οργάνωση, λειτουργία και συντήρησή του.

Επίπεδο Περιφέρειας. Υπερτοπικές πολιτιστικές ή αθλητικές εγκαταστάσεις ή μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα ή χώροι πρασίνου, τα οποία εξυπηρετούν ανάγκες πολιτών διαφορετικών δήμων ή γενικότερα μιας πολύ μεγαλύτερης ευρύτερης περιοχής.

Επίπεδο Κεντρικής Επιτελικής Διοίκησης. Εθνικής σημασίας πολιτιστικές-αθλητικές εγκαταστάσεις (Μέγαρο Μουσικής, Ολυμπιακά Κέντρα κ.α.) ή μεγάλα πάρκα ή δάση ή αρχαιολογικοί χώροι (Εθνικοί Δρυμοί, Εθνικά Πάρκα, προστατευόμενες περιοχές κ.α.).

Γι’αυτό η αποτελεσματική λύση για την εξυπηρέτηση των μεγάλων αναγκών των πολιτών τις ευρύτερης Δυτικής Αττικής, μέσω της εύρυθμης λειτουργίας τόσο του Ολυμπιακού Γυμναστηρίου Άνω Λιοσίων, όσο και του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης, είναι να δοθεί άμεσα στην  Περιφέρεια Αττικής η αρμοδιότητα της διαχείρισής τους.

Η Περιφέρεια Αττικής σαν δομή είναι η μοναδική που μπορεί να αποτελέσει ξεκάθαρο διοικητικό σχήμα και να προσφέρει διοικητική βιωσιμότητα. Οτιδήποτε άλλο προτείνεται κατά καιρούς, για οποιοδήποτε μικροπολιτικό λόγο, θα συναντά μπροστά του καθημερινά ανυπέρβλητα διαδικαστικά και οικονομικά προβλήματα. (Σήμερα η Διεύθυνση  Πάρκων και Αλσών της Περιφέρειας Αττικής είναι αρμόδια για τα εξής πάρκα και άλση: Πεδίον του Άρεως, Αττικό Άλσος, Λόφος Εθνικής Αντιστάσεως, Τμήμα του Βυζαντινού Άλσους και Πλατεία Πρωτομαγιάς.)

Η Περιφέρεια Αττικής έχει την δυνατότητα να βρει τακτικούς και έκτακτους πόρους για την συντήρηση-λειτουργία του και να εκπονήσει ένα σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο για τις δραστηριότητες που μπορεί να φιλοξενηθούν με ή χωρίς ανταποδοτικές χρήσεις. Ιδιαίτερα όμως η Περιφέρεια Αττικής, ως διοικητική δομή, διαθέτει κυρίως το θεσμικό κύρος για να συνεργαστεί με όλους τους φορείς που ενδιαφέρονται για την αξιοποίησή τους και μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά, με τους δικούς τους διαθέσιμους πόρους προς αυτήν την κατεύθυνση (Δήμοι, Υπουργεία, Συλλογικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Πανεπιστήμια, Σύνδεσμοι, κ.ά.).

Screenshot_2
Screenshot_3

Να μην ξεχνάμε πως αυτήν την στιγμή το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» έχει αφεθεί στην τύχη της μερικής εγκατάλειψής του, με τα 1.200 περίπου στρέμματα του να παραμένουν σχεδόν αναξιοποίητα και το φυσικό κάλλος με την πλούσια  χλωρίδα και πανίδα να κινδυνεύει ακόμα και από τους ίδιους τους συμμετέχοντες σε απλές καθημερινές δραστηριότητες. (Αρμόδιος φορέας αυτή την στιγμή είναι ο Αναπτυξιακός Σύνδεσμος Δυτικής Αθήνας).

Για τους παραπάνω αυτονόητους λόγους   το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης»  θα πρέπει να παραχωρηθεί στην Περιφέρεια Αττικής με μια απλή τροπολογία. Όπως ακριβώς έχει γίνει και με  δεκάδες άλλα ακίνητα σε όλη την  ελληνική επικράτεια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 1/10/2016

Παρόλο το γεγονός ότι συστήνεται  νέο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Μητροπολιτικού Πάρκου Περιβαλλοντικών και Εκπαιδευτικών Δραστηριοτήτων και Ανάπτυξης Κοινωνικής Οικονομίας «Αντώνης Τρίτσης», με εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο και έμμισθο γενικό διευθυντή, σύμφωνα με τα  άρθρα 51 έως και 60 του νόμου 4416/9-8-2016, η διοικητική βιωσιμότητα δεν θα είναι και πάλι εφικτή.  Όσο ο φορέας θα εποπτεύεται από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η δημόσια έκταση του πάρκου δεν θα παραχωρείται για μικροπολιτικούς λόγους στην Περιφέρεια Αττικής, τόσο θα παραμένουν αναξιοποίητες όλες οι ανταποδοτικές χρήσεις του χώρου και κανείς δεν θα μπορεί να συσπειρώσει όσους ενδιαφέρονται να συνεισφέρουν στην καλή λειτουργία του.  Έτσι η πορεία είναι προδιαγεγραμμένη. Ο νέος φορέας θα ξεκινήσει να λειτουργεί πλήρως μετά από τουλάχιστον 9 μήνες (Ήδη ο Δήμος Ηλίου αρνήθηκε να συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του φορέα). Θα επιλυθούν ορισμένα μικροπροβλήματα του πάρκου και μετά από ένα χρόνο θα υπάρχουν μόνο χρήματα για το προσωπικό και τον γενικό διευθυντή. Εκείνη την στιγμή θα αντικατασταθούν γενικός διευθυντής και ορισμένα μέλη και πάλι από την αρχή. Για μια ακόμη φορά θα αποδειχθεί πως η μη διοικητική βιωσιμότητα αποφέρει υποχρεωτικά μη οικονομική βιωσιμότητα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ 20/9/2019

Με χαρά ακούσαμε να ανακοινώνεται το αυτονόητο πρώτο βήμα για την διοικητική βιωσιμότητα του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης! Ένα πρώτο βήμα που τόσο η επιστήμη, όσο και η απλή λογική της οργάνωσης και διοίκησης επιβάλει. Αυτό που για μικροπολιτικούς λόγους δεν είχε γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Την μεταφορά της αρμοδιότητας διαχείρισής του από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Περιφέρεια Αττικής.

Μένει να δούμε στην πράξη το δεύτερο βήμα. Την ενεργή συμμετοχή στην συντήρηση, λειτουργία και ανάπτυξη του πάρκου των δήμων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων- Καματερού, αλλά και την υποστήριξη σε αυτήν την προσπάθεια και των άλλων πλησίον του πάρκου δήμων.

Με υπομονή να αναμένουμε το τρίτο βήμα, για την οικονομική βιωσιμότητα του πάρκου. Να εξευρεθούν τακτικοί και έκτακτοι πόροι για την συντήρηση-λειτουργία του και να εκπονηθεί ένα σύγχρονο στρατηγικό σχέδιο για τις δραστηριότητες που μπορεί να φιλοξενηθούν με ή χωρίς ανταποδοτικές χρήσεις.

*Ο Βασίλης Ντάκουρης είναι Πτυχιούχος Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακές σπουδές στην «Άσκηση και Ποιότητα Ζωής» με κατεύθυνση την Φυσική Δραστηριότητα και Αθλητική Αναψυχή» στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Άλλο σχετικό άρθρο στις 10/6/2018

Πάρκο Αντώνης Τρίτσης: Ένα πάρκο πλέον με εκατοντάδες παγίδες για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους!

Advertisement
Αρέσει σε %d bloggers: